<- Paella z dorszem 18 minLista potraw z grupy: Mączne,ziemniaki,ryżPaluszki fatimy ->

PDF Drukuj

Pakora

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 2203 razy.


Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 30 min.
1 srednia cebula,
1/4 cytryny,
3 dl jogurtu,
1 lyzeczka chilli,
150-175 g maki,
1/2 lyzeczki musztardy,
1 baklazan lub 100 g swiezych niewielkich lisci szpinaku,
olej roslinny.
1. Posiekac cebule i obrac ze skorki cytryne. Zmiksowac z jogurtem, chilli i
musztarda do uzyskania jednolitej konsystencji.
2. Do otrzymanego plynu dosypywac make rozprowadzajac trzepaczka tak, aby
otrzymac ciasto jak na nalesniki.
3. Krazki baklazana grubosci 4 mm (lub liscie szpinaku) maczac w ciescie i rzucac na dobrze rozgrzany olej. Smazyc az do zrumienienia.
4. Placuszki pakora usmazone z samego ciasta sluza jako dodatek do innych potraw.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 6 "Kuchnia indyjska", strona 14.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności