<- PakoraLista potraw z grupy: Mączne,ziemniaki,ryżPALUSZKI KRUCHE Z ZIEMNIAKAMI ->

PDF Drukuj

Paluszki fatimy

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 1759 razy.


Porcja dla 4-6 osob. Czas przygotow. 2 godz.
12-16 platkow ciasta "ouarka" (przepis w "ogolne"),
150 ml oliwy do smazenia,
cukier puder i mielony cynamon do przybrania.
Farsz:
4 jaja,
350 g mielonej, niezbyt tlustej baraniny,
2 male, drobno posiekane cebule,
2 peczki drobno posiekanej zielonej pietruszki,
1/2 peczka drobno posiekanej swiezej miety,
1/2 peczka drobno posiekanej swiezej kolendry,
1 lyzeczka mielonego kminku,
1 lyzeczka ostrej mielonej papryki,
1 lyzeczka mielonego cynamonu,
sol,
100 g masla do smazenia.

1. Mieso polaczyc z pietruszka, kolendra, mieta, mielonym kminkiem, papryka i
cebulami. Osolic, po czym wyrabiac przez 10 min.
2. Odstawic na 1 godz., a nastepnie zasmazyc przez 10 min na rozgrzanym masle.
W trakcie smazenia mieszac.
3. Wbic jaja, dodac cynamon i ciagle mieszajac, trzymac na ogniu jeszcze 3 min.
4. Na kazdy z platkow ciasta nakladac po lyzce farszu, po czym zwijac je w ruloniki o dlugosci 5-6 cm (tak jak krokiety). Smazyc ze wszystkich stron na
wrzacej oliwie, na zloty kolor.
5. Podawac gorace. Osobno, w miseczce, podac harisse (przepis w "ogolne").

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 10 "Kuchnia marokańska", strona 10.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności