Kuchnia indyjska
1/2 szklanki ryżu
2 łyżki masła
1 średnia cebula drobno posiekana
2 cm kawałek korzenia imbiru lub 1 łyżeczka imbiru w proszku (dowolnie)
2 roztarte zÄ…bki czosnku
1/2 kurczaka pokrajanego w małe kawałki
1/4 łyżki chilli
1 łyżeczka zmielonej kolendry
1/2 szklanki jogurtu lub śmietany
1/2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki pieprzu
6 ziarenek kardamonu (dowolnie)
kawałek cynamonu
3 goździki
1/4 łyżki szafranu moczonego w 2 łyżkach gorącej wody przez 10 min. (dowolnie).
około 1 1/4 szklanki rosołu lub wody
WypÅ‚ukany ryż namoczyć i odstawić na godzinÄ™. CebulÄ™ smażyć na rozgrzanym maÅ›le pod przykryciem, aż siÄ™ lekko zrumieni, czÄ™sto mieszajÄ…c. Dodać imbir i czosnek, smażyć przez 2 min. WÅ‚ożyć kawaÅ‚ki kurczaka, smażyć na zÅ‚oty kolor. Doprawić kurczaka pieprzem, chilli i kolendrÄ…, smażyć przez minutÄ™. Wlać jogurt, posolić i dusić na maÅ‚ym ogniu okoÅ‚o 40 min., aż kurczak bÄ™dzie miÄ™kki, a pÅ‚yn wyparuje. Dodać kardamon, cynamon, goździki i ryż, smażyć na Å›rednim ogniu przez 5 min., stale mieszajÄ…c. Wlać tyle rosoÅ‚u, aby przykryÅ‚ ryż na 1,5 cm, dodać szafran z wodÄ…. Zagotować, zmniejszyć pÅ‚omieÅ„, gotować dalej pod przykryciem na bardzo maÅ‚ym ogniu przez 15-20 min., aż ryż bÄ™dzie miÄ™kki. Wstawić rondel do nagrzanego piekarnika (150° C) na 15 min. WyÅ‚ożyć pilaw na gorÄ…cy półmisek, przybrać ćwiartkami jaja na twardo i krążkami cebuli zrumienionej na oleju. Podawać z RAITÄ„.
Proporcje dla 2-3 osób