<- Pilaw z kurczakiemLista potraw z grupy: Mączne,ziemniaki,ryżPilaw z mięsem i owocami ->

PDF Drukuj

Pilaw z kurzymi watrobkami i sercami

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 1458 razy.


Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 2 godz. 40 min.
350 g ryzu,
1 cebula,
1 lyzka oleju,
225 g kurzych watrobek i serc,
120 g orzeszkow pinii lub wloskich,
80 g rodzynkow,
12 rozkruszonych straczkow kardamonu,
2 lyzki cynamonu,
600 ml wody.

1. Ryz dobrze umyc pod biezaca woda, zalac duza iloscia wody i odstawic na 2
godz.
2. Cebule drobno posiekac. Rozgrzac olej na patelni i smazyc na nim cebule, az
sie przyrumieni.
3. Watrobki i serca umyc, usunac zylki, a nastepnie posiekac.
4. Posiekane watrobki i serca dodac do cebuli, wymieszac i przyrumienic. Dodac
orzeszki, rodzynki, rozkruszone straczki kardamonu i ryz. Dobrze wymieszac.
Przyprawic sola i pieprzem, dodac cynamon oraz 600 ml wody. Wymieszac, doprowadzic do wrzenia, nastepnie zmniejszyc ogien. Zakryc garnek i gotowac
20 min.
5. Sprawdzic czy ryz jest gotowy. Ponownie zakryc i przed podaniem odstawic na
pare minut.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 15 "Kuchnia arabska", strona 72.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności