<- Pilaw z kurzymi watrobkami i sercamiLista potraw z grupy: Mączne,ziemniaki,ryżPilaw z pieczarkami ->

PDF Drukuj

Pilaw z mięsem i owocami

Dodano: 2010-01-01 17:19:51
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 660 razy.



Kuchnia pakistańska
1 szklanka ryżu
2 łyżki masła
30-50 dag baraniny lub wołowiny pokrajanej w kostkę
1 cebula pokrajana w cienkie plasterki
1 1/4 szklanki jogurtu śmietany lub zsiadłego mleka
1 rozdarty ząbek czosnku
1/2 łyżeczki mielonej kolendry
2 cm kawałek korzenia imbiru posiekany lub 1 łyżeczka imbiru w proszku
1/4 łyżeczki pieprzu
1 goździk
3 ziarenka kardamonu (dowolnie)
1/2 łyżki soli
1/2 łyżeczki szafranu rozpuszczonego w łyżce gorącej wody (dowolnie)
4 łyżki posiekanych orzechów (dowolnie)
2 pomarańcze obrane podzielone na cząstki lub 2 jabłka ew. gruszki obrane, pokrajane w ćwiartki
1/2 szklanki winogron bez pestek lub 1/2 szklanki białych czereśni bez pestek, agrestu, ew. 4 śliwki przepołowione
Ryż wypłukać, namoczyć (15 min.), osączyć. Mięso i cebulę smażyć w rondlu na rozgrzanym maśle do zrumienienia. WIać jogurt; doprawić kolendrą, imbirem, pieprzem, goździkiem, kardamonem, solą i czosnkiem, wszystko dokładnie wymieszać: .Włożyć ryż, wlać szafran z wodą, wymieszać Na wierzchu położyć orzechy i owoce. Dusić pod przykryciem przez 10 min. na średnim ogniu, zmniejszyć płomień i dalej dusić na małym ogniu przez 30 lub wstawić do rozgrzanego piekarnika, wypiekać przez 30 aż mięso będzie miękkie. Podawać z RAITĄ lub mieszaną sałatką. Proporcje dla 3-4 osób


Nadesła(a): Cartall - Książka Kucharska na CD
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności