Kuchnia indyjska
1 szklanka ryżu
2 szklanki wody
3-4 łyżki sklarowanego masła
ghee
1 średnia cebula
3 kardamony (dowolnie)
2 goździki
1/2 łyżeczki cumin lub 1/4 łyżeczki kminku
1/2 łyżeczki pieprzu
1/2 łyżeczki soli
25 dag pieczarek grubo posiekanych
CebulÄ™ smażyć na rozgrzanym maÅ›le przez minutÄ™. Dodać kardamon, goździki, cumin lub kminek, pieprz i sól, smażyć przez 2 min., mieszajÄ…c. Dodać grzyby, smażyć przez 5 min., delikatnie mieszajÄ…c. Pieczarki przeÅ‚ożyć Å‚yżkÄ… cedzakowÄ… na talerz. Dodać ryż. wlać wodÄ™, zamieszać, zagotować. Zmniejszyć pÅ‚omieÅ„ i gotować pod przykryciem na bardzo maÅ‚ym ogniu przez 15 min. Wsypać grzyby, lekko wymieszać i dusić przez 15 min. Wstawić na 15 min: do nagrzanego piekarnika (160° C), przykryć mokrÄ… Å›ciereczkÄ…. Podawać z zielonÄ… saÅ‚atÄ… ze Å›mietanÄ… lub indyjska saÅ‚atkÄ… ewentualnie z sosem
Proporcje dla 2-3 osób