<- Pilaw trynidadzkiLista potraw z grupy: Mączne,ziemniaki,ryżPilaw z kurzymi watrobkami i sercami ->

PDF Drukuj

Pilaw z kurczakiem

Dodano: 2010-01-01 17:19:51
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 731 razy.



Kuchnia indyjska
1/2 szklanki ryżu
2 łyżki masła
1 średnia cebula drobno posiekana
2 cm kawałek korzenia imbiru lub 1 łyżeczka imbiru w proszku (dowolnie)
2 roztarte ząbki czosnku
1/2 kurczaka pokrajanego w małe kawałki
1/4 łyżki chilli
1 łyżeczka zmielonej kolendry
1/2 szklanki jogurtu lub śmietany
1/2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki pieprzu
6 ziarenek kardamonu (dowolnie)
kawałek cynamonu
3 goździki
1/4 łyżki szafranu moczonego w 2 łyżkach gorącej wody przez 10 min. (dowolnie).
około 1 1/4 szklanki rosołu lub wody
Wypłukany ryż namoczyć i odstawić na godzinę. Cebulę smażyć na rozgrzanym maśle pod przykryciem, aż się lekko zrumieni, często mieszając. Dodać imbir i czosnek, smażyć przez 2 min. Włożyć kawałki kurczaka, smażyć na złoty kolor. Doprawić kurczaka pieprzem, chilli i kolendrą, smażyć przez minutę. Wlać jogurt, posolić i dusić na małym ogniu około 40 min., aż kurczak będzie miękki, a płyn wyparuje. Dodać kardamon, cynamon, goździki i ryż, smażyć na średnim ogniu przez 5 min., stale mieszając. Wlać tyle rosołu, aby przykrył ryż na 1,5 cm, dodać szafran z wodą. Zagotować, zmniejszyć płomień, gotować dalej pod przykryciem na bardzo małym ogniu przez 15-20 min., aż ryż będzie miękki. Wstawić rondel do nagrzanego piekarnika (150 C) na 15 min. Wyłożyć pilaw na gorący półmisek, przybrać ćwiartkami jaja na twardo i krążkami cebuli zrumienionej na oleju. Podawać z RAITĄ.
Proporcje dla 2-3 osób


Nadesła(a): Cartall - Książka Kucharska na CD
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności