Kuchnia izraelska
1 szklanka grochu włoskiego lub żółtego
3 roztarte ząbki czosnku
1 łyżeczka soli
duża soczysta chili lub ostra papryka
1 małe jajo roztrzepane
1 łyżka wody
1/4 szklanki mąki
olej do głębokiego smażenia
1. Groch przebrać, dokładnie wypłukać, namoczyć w zimnej wodzie na noc.
2. Odcedzić, zemleć dwa razy
3. Do grochu dodać czosnek, sól, chili lub paprykę, jajo i wodę, wymieszać.
4. W rondlu rozgrzać olej.
5. Biorąc po 1 łyżce masy grochowej, formować na desce posypanej mąką, małe, grube krokiety.
6. Smażyć w mocno rozgrzanym oleju na złoty kolor przez 3 mirr.
7. Podawać gorące na zakąskę lub z zieloną sałatą.
Proporcje dla 2-3 osób