<- Tort pörköltLista potraw z grupy: PrzekÄ…skiVol-au-vent z mózgiem i pieczatrkami ->

PDF Drukuj

Uszka w jogurcie

Dodano: 2010-01-01 17:23:30
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 1230 razy.



Kuchnia libańska
Ciasto:
1 szklanka mÄ…ki
2 łyżki masła lub margaryny
1/2 łyżeczka soli
woda

Farsz:
10 dkg mielonego mięsa
1 roztarty zÄ…bek czosnku
szczypta ziela angielskiego (dowolnie)
1/2 łyżeczki soli
szczypta czarnego pieprzu
1 łyżka oleju
1 mała cebula posiekana

Sos:
1/2 litra jogurtu lub śmietany 18 proc.)
2 łyżki mąki
1 jajo
1 łyżki posiekanej mięty lub zielonej pietruszki

1. Ugnieść masła z mąką i solą, dolewać powoli wodę, wyrabiać przez 3 min., aby powstała ciasto jak na pierogi. Odstawić.
2 Wymieszać mięso z cebulą, czosnkiem, solą, czarnym pieprzem i zielem angielskim.
3. Lekko obsmażyć na gorącym oleju. Odstawić i ostudzić.
4. Z cienko rozwałkowanego ciasta wycisnąć szklanką krążki i nakładać łyżeczką farsz. Lepić uszka jak do barszczu.
5. Wstawić przykryte na dolną pałkę lodówki na 2 godz. lub odstawić w chłodne miejsce.
6. Ułożyć na lekko wysmarowanej blasze i piec w średnia nagrzanym piekarniku (190 oC) na złoty kolor.
7. Wymieszać jogurt z jajem i mąką
8. Gotować, mieszając.
9. Do gorącego sosu włożyć upieczone uszka, odstawić i przestudzić.
10. Podawać posypaną miętą lub zieloną pietruszką.
Proporcja dla 2-3 osób


Nadesła(a): Cartall - Książka Kucharska na CD
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności