Ciasto naleśnikowe:
jajo
pół szklanki mleka
12 dag mąki
skórka ze słoniny
sól
Nadzienie:
3 jaja
mała cebula
3 dag czerstwej bulki
łyżka margaryny
pół szklanki mleka
1-2 łyżki śmietany
sól
pieprz
Panier:
4-5 łyżek ciasta naleśnikowego
tłuszcz do smażenia
3 łyżki tartej bułki
Przygotować ciasto naleśnikowe jak w przepisie Paszteciki z mięsem. Odłożyć 4-5 łyżek ciasta naleśnikowego. Bułkę na nadzienie namoczyć w mleku. Jaja ugotować na twardo. Cebulę obrać, pokrajać w krążki, zrumienić na jasno-złoty kolor. Odciśniętą bułkę, usmażoną cebulę i obrane jaja zemleć w maszynce. Dodać śmietanę, sól i pieprz; dokładnie wymieszać. Naleśniki smarować cienko nadzieniem, formować wałeczki lub składać w książeczkę, zanurzać w cieście naleśnikowym, obsypywać tartą bułką. Usmażyć na złoty kolor z obu stron. Z porcji tej otrzymuje się 10-12 pasztecików. Podawać do zup czystych, jak barszcz, pomidorowa, albo jako danie podstawowe z surówką z pomidorów, z kapusty świeżej lub kwaszonej.