<- Kanapki z serem typu roquefortLista potraw z grupy: PrzekąskiKanapki z szynką i majonezem ->

PDF Drukuj

Kanapki z szyjkami rakowymi w majonezie

Dodano: 2010-01-01 17:23:30
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 1199 razy.



12 raków średniej wielkości
3 łyżki gęstego majonezu
pęczek koperku
łyżeczka posiekanego koperku (naci pietruszki)
sól

Źywe raki dokładnie umyć (czyścić szczoteczką), wrzucić do dużej ilości wrzącej wody, dodać pęczek koperku, posolić i gotować 15 min. pod przykryciem. Gdy przestygną, wyjąć szyjki z odwłoków i mięso z kleszczy. 10 szyjek uformować przez okrajanie ostrym nożem. Skrawki i mięso z kleszczy, podzielone na duże cząstki, wymieszać z majonezem, ułożyć na kromkach, pokrywając całą ich powierzchnię, i wyrównać. Na wierzchu ozdobić każdą kromkę kawałkiem mięsa z szyjki i posypać koperkiem lub nacią pietruszki. Zamiast raków można użyć krewetek z puszki (ok. 11 dag) - osączyć je dokładnie po wyjęciu z puszki i postąpić dalej, jak z mięsem z raków.


Nadesła(a): Cartall - Książka Kucharska na CD
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności