Kuchnia węgierska
400 g gotowanej szynki
sól
3 jaja ugotowane na twardo
60 g masła
1 łyżka musztardy
1 pęczek szczypiorku
szczypta białego pieprzu
Na sos beszamelowy:
50 g masła
1 łyżka mąki
1 filiżanka mleka
Na sos beszamelowy przyrządzić zasmażkę i stale mieszając rozprowadzić ją gorącym mlekiem: Dalej powoli gotować, aż powstanie gęsta, jednolita masa. Szynkę i jaja zemleć dwukrotnie albo trzykrotnie w maszynce do mięsa. Masło utrzeć na pulchną masę i stopniowo po łyżce dodawać do niej sos beszamelowy. Do powstałego kremu ciągle mieszając dodać masę szynkową i pozostałe dodatki. Ułożyć pasztet na półmisku, dowolnie nadając mu podłużny lub okrągły kształt i podawać na stół po dokładnym ochłodzeniu.