Kuchnia chińska
1-1 i 1/2 kg sprawionego karpia
1/4 szklanki stopionego kurzego tłuszczu
maty kawałek korzenia imbiru posiekany lub
1/2 łyżeczki imbiru w proszku
1 roztarty ząbek czosnku
1 dymka pokrajana na kawałki
1 łyżeczka soli
1 /4 łyżeczki chili
1 łyżka sosu sojowego lub 1 i 1/2 łyżeczki
przyprawy maggi i 1 i 1/2 łyżeczki wody
2 szklanki rosołu lub gotowanej wody
1 łyżka cukru
zielona pietruszka
plasterki cytryny )dowolnie)
1 Rybę pokrajać w dzwonka, posolić.
2. Rozgrzać tłuszcz na dużej patelni, dodać czosnek, imbir, chili, sos sojowy Iub maggi z wodą, dymkę i cukier, zagotować.
3. Włożyć rybę na patelnię, dusić do zrumienienia, dolać gorący rosół lub wodę, i na małym ogniu dusić pod przykrycie, m przez 10 min.
4. Przełożyć rybę na gorący półmisek, przybrać zieloną pietruszka i plasterkami cytryny.
5 Podawać z ryżem ugotowanym na sypko lub z bułeczkami na parze MAN TOU -
Proporcje dla 4--6 osób
Nadesła(a): Cartall - Książka Kucharska na CD,1713976225 Nadesłał(a): 2024-06-18 05:04:58