1 kg ryby
ocet z wodą
sól
ziele angielskie
10 dkg cebuli
liść bobkowy
Rybę sprawić, przepołowić wzdłuż, pokrajać w dość szerokie porcje, głowę przepołowić na pół, posolić. Zagotować zaprawę z octu z cebulą, przyprawami i solą, odsunąć na brzeg kuchni, włożyć rybę i powoli ugotować na słabym ogniu. Miękką rybę wyłożyć łyżką cedzakową na salaterkę (głowę gotować dłużej). Wywar z ryby przyprawić octem do smaku, wyjąć cebulę i odparować do 3/4 litra; zalać nim rybę tak, aby była pokryta płynem, ostudzić. Podawać z sałatami lub zimnymi sosami. Marynatę tę można przechować w zimnym miejscu przez kilka dni, w wąskim garnku kamiennym lub słoju, przykrytą galaretą z wywaru.
Nadesła(a): Cartall - Książka Kucharska na CD,1713964820 Nadesłał(a): 2024-06-18 09:52:23