Duży szczupak (ok.1 kg)
pół szklanki białego
wytrawnego wina
2 cebule
1 jabłko
2 łyżki octu (6%)
włoszczyzna bez kapusty
listek laurowy
2 goździki
2 łyżki tartej bułki
szczypta cukru
sól
Rybę sprawić, opłukać i pokrajać na porcje. Ugotować wywar z włoszczyzny pokrajanej na talarki, dodając liść laurowy i goździki. Gdy jarzyny zmiękną, dodać jeszcze ocet i sól, włożyć kawałki ryby i pokrajane w talarki jabłko i cebule. Gotować na małym ogniu 12-15 min. Po ugotowaniu (wywaru powinno być ok.11 /2 szklanki) dosypać tartą bułkę i szczyptę cukru. Podawać z ziemniakami z wody.
Nadesła(a): Cartall - Książka Kucharska na CD,1713970088 Nadesłał(a): 2024-06-17 22:28:12