1 kg świeżych śledzi
pół szklanki mleka
pół szklanki białego wytrawnego wina
15 dag migdałów
5 dag rodzynków
10 śliwek marynowanych
2 łyżki masła
łyżka mąki
sól
cukier
Śledzie oczyścić, przepołowić, wyjąć kręgosłup i ości, lekko posolić, zwinąć w ruloniki i spiąć wykałaczkami. Następnie ułożyć w wysmarowanym masłem naczyniu ogniotrwałym, posypać sparzonymi, obranymi ze skórki i posiekanymi migdałami oraz rodzynkami i połówkami marynowanych śliwek. Dodać kilka łyżek wody i dusić pod przykryciem ok.15 min. Ruloniki wyjąć, sos podprawić zasmażką (łyżka masła +łyżka mąki), rozprowadzić mlekiem, dodać wino i cukier do smaku. Śledzie przełożyć do sosu, wyjąć wykałaczki i jeszcze podgrzać. Podawać z lanymi kluseczkami i surówkami, np. zieloną sałatą.