50 dag filetów rybnych
3 łyżki mąki
10 dag masła lub margaryny
6 średniej wielkości ziemniaków
listek laurowy
1 jajko
mały pęczek włoszczyzny bez kapusty
2 cebule
goździk
łyżeczka musztardy
kilka ziaren ziela angielskiego
sól
pieprz
Filety ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem obranej wÅ‚oszczyzny, przypraw i 1 cebuli. MiÄ™kkÄ… rybÄ™ osÄ…czyć na sicie i pokrajać na mniejsze kawaÅ‚ki. Wywar przecedzić, dodać przesmażonÄ… w Å‚yżce masÅ‚a mÄ…kÄ™, zagotować. Dodać ukrÄ™cone żółtko, przyprawić musztardÄ…, mielonym pieprzem oraz solÄ… i już nie gotować, tylko zagrzać. Ziemniaki ugotować i rozetrzeć na purée. DrugÄ… cebulÄ™ obrać, drobno posiekać, przesmażyć w pozostaÅ‚ym maÅ›le. Do purée ziemniaczanego dodać ubitÄ… na sztywno pianÄ™ z biaÅ‚ka i ostrożnie wymieszać. W natÅ‚uszczonym naczyniu żaroodpornym ukÅ‚adać warstwami rybÄ™ i purée ziemniaczane polewajÄ…c warstwy sosem i cebulÄ… przesmażonÄ… z masÅ‚em. OstatniÄ… warstwÄ™ powinny stanowić ziemniaki, na których należy uÅ‚ożyć grudki masÅ‚a. Zapiekać w gorÄ…cym piekarniku 20-25 min.