Kuchnia z szybkowaru
1 kg miętusa. 6 łyżek dobrego oleju
np. sojowego
2 łyżki koncentratu pomidorowego (lub 25 dag pomidorów)
1 kieliszek koniaku (lub
zastępczo
tyleż wody z octem winnym)
1 cebula
1 ząbek czosnku
kawałek ostrej papryki
1 kostka maggi
1 szklanka gorącej wody
Rybę sprawić, pokroić na kawałki, obtoczyć w mące. Rozgrzać w szybkowarze połowę tłuszczu, obrumienić na nim rybę wraz z cebulą. Wlać koniak i wino, wrzucić koncentrat pomidorowy, czosnek, ostrą paprykę, kostkę maggi rozpuszczoną w gorącej wodzie. Zamknąć szybkowar i ogrzewać 15 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. Resztę tłuszczu rozmieszać z pozostałą mąką, po czym, zaraz po otwarciu szybkowaru, zaciągnąć tym sos, w którym znajduje się ryba.
Uwaga. Można tę potrawę przyrządzić bez alkoholu, lecz wówczas będzie silniej dawał się odczuć charakterystyczny dla miętusa zapach błota.
Nadesła(a): Cartall - Książka Kucharska na CD,1713445895 Nadesłał(a): 2024-06-18 02:47:32