Kuchnia chińska
1/2 kg filetów rybnych
2 cebule dymki 2
3 szklanki oleju
1 roztarty ząbek czosnku
1 łyżka czystej wódki lub wytrawnego białego wina
2 łyżeczki oleju sezamowego (dowolnie)
Marynata:
2 białka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka czystej wódki lub wytrawnego białego wina
3/4 łyżeczki soli
2 pasterki bardzo drobno posiekanego świeżego imbiru lub 1 łyżeczka imbiru w proszku
Sos przyprawowy:
3/4 szklanki wywaru l
2 łyżki winnego lub owocowego octu (5%)
2 łyżki cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1/4 łyżeczki soli
Filety (rozmrożone) wypłukać, osuszyć w czystej ściereczce, pokrajać w kawałki o wymiarach 3 x 4 i 1/2 cm, włożyć do dużej miski. Składniki marynaty zamieszać, wlać do ryby, starannie wymieszać ręką. Cebulki pokrajać na 4 części, rozpłaszczyć tłuczkiem, poutykać między ryby, wstawić do lodówki na przynajmniej 1 godzinę. Szczypior drobno posiekać, odstawić. Składniki sosu przyprawowego zamieszać, odstawić. Wyjąć rybę z lodówki, usunąć cebulkę. Cebulkę posiekać, wymieszać ze szczypiorem. Olej wlać do garnka o grubym dnie, rozgrzać, odczekać 3-4 min, sprawdzić temperaturę, włożyć kawałek cebuli dymki, gdy zacznie się szybko poruszać na powierzchni i nabierze jasnobrunatnego koloru, smażyć rybę. Włożyć rybę, zamieszać kilkakrotnie, smażyć około 1 min na jasnozłoty kolor, przelać na cedzak lub metalowe sitko ustawione na garnku. Łyżkę oleju wlać na gorącą patelnię, mocno rozgrzać, włożyć czosnek, mieszając smażyć 10 sek, wlać wódkę, dodać zamieszany sos przyprawowy, zmniejszyć płomień, mieszając gotować do zgęstnienia. Wlać olej sezamowy, zamieszać włożyć rybę, dodać Śbułę dymkę, ostrożnie wymieszać. W razie potrzeby doprawić cukrem, octem lub solą. Rybę podawać na gorąco lub na ciepło. Proporcjo: dla 3 osób - jako danie główne, z ryżem, potrawą z warzyw i zupą