60 dag oczyszczonej ryby
30-40 dag warzyw mieszanych (marchew, seler, por, pietruszka)
10 dag cebuli
listek laurowy
pieprz
ziele angielskie
sól
2-3 łyżki umytej, posiekanej naci pietruszki
Rybę umyć. Leszcza oskrobać z łusek sprawić, odkrajać głowę i płetwy. Lina sparzyć wrzącą wodą i dopiero wówczas oskrobać łuski, sprawić i odkrajać głowę i płetwy. Oczyszczoną rybę umyć i pozostawić w całości bądź pokrajać w poprzek w dzwonka, posolić. Warzywa umyć, oczyścić, opłukać, pokrajać, włożyć do wrzącej osolonej wody. Dodać oczyszczoną ze skrzeli i oczu głowę. Po 10 min włożyć rybę. Gotować pod przykryciem przez 30 min na małym ogniu. Ugotowaną rybę wyłożyć na ogrzany półmisek, obłożyć ziemniakami z wody (1-2 na porcję), posypać pietruszką. Jako ważny dodatek do leszcza warto przeznaczyć część dziennej racji masła, będzie wówczas znacznie smaczniejszy. Podawać z dodatkiem surówek. Wywar z ugotowanych ryb wykorzystać na zupę lub do przyrządzania sosu raczej dla tych domowników, którzy nie stosują reżimu niskokalorycznego.