1 ryba (po oczyszczeniu - ok. 60 dag)
25 dag warzyw mieszanych (marchew, pietruszka, seler, por)
1 szklanka wywaru z warzyw
sól
pieprz
Rybę umyć. Lina sparzyć wrzącą wodą. Oczyścić z łusek, sprawić, odkrajać płetwy, wykrajać skrzela i oczy. Oczyszczoną tuszkę umyć, osuszyć, natrzeć wewnątrz jamy brzusznej i na powierzchni solą z pieprzem. Warzywa umyć, oczyścić, opłukać, zetrzeć na tarce z dużymi otworami, posolić. Przygotowane warzywa włożyć do jamy brzusznej ryby, spiąć szpilkami do drobiu, ułożyć w brytfannie, wstawić do nagrzanego piekarnika, zrumienić. Podlać wywarem z warzyw lub rosołem i dopiec zmniejszając dopływ ciepła. Podawać na gorąco z dodatkiem chrzanu lub sosu chrzanowego i z zieloną sałatą lub cykorią. Upieczoną rybę można także podawać na zimno - z sałatkami.
Nadesła(a): Cartall - Książka Kucharska na CD,1713965045 Nadesłał(a): 2024-06-18 04:56:46