Kuchnia chińska
1/2 ugotowanego kurczaka
2 świata ogórki
2 pomidory
Marynata
1/2 łyżeczki drobno posiekanego świeżego
korzenia imbiru lub 1/2 łyżeczki imbiru
w proszku
4 łyżki sosu sojowego lub 2 łyżki przyprawy
maggi z 2 łyżkami wody
1 łyżka octu (6 proc.) z 1 i 1/2 łyżki wody szczyptę soli
szczypta glutasoli
2 łyżki oleju sezamowego lub sojowego
2 łyżeczki cukru
Przyprawa ;
1/2 łyżeczki glutasoli lub "Jarzynki" (Vegety)
1/2 łyżeczki soli
1 łyżka oleju sezamowego lub sojowego(dowolnie)
1. Kurczaka obrać z kostek, ostudzić, pokrajać w kawałki.
2. Składniki marynaty wymieszać. Polać nią mięso, odstawić na 30-60 min.
3. Nieobrane ogórki pokrajać w bardzo cienkie talarki, wymieszać ze składnikami przyprawy, odstawić na 30-60 min.
4. Pomidory, przepołowić, pokrajać w plasterki.
5. Kurczaka wyjąć łyżką cedzakową z marynaty, ułożyć pośrodku półmiska, marynatę odstawić.
6. Osączyć ogórki, ułożyć z pomidorami wokół mięsa. Polać marynatą.
Proporcje dla 2-3 osób