<- SAŁATKA Z CYKORII, GREJPFRUTA I POMARAŃCZYLista potraw z grupy: Sałatki i surówkiSałatka z drobiu z imbirem ->

PDF Drukuj

Sałatka z drobiu i szpinaku

Dodano: 2010-01-01 17:31:10
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 700 razy.



Kuchnia japońska
1 pierś dużego kurczaka
1/2 kg szpinaku
3 dymki lub średnia cebula
3-4 łyżki utartej białej rzodkiewki (biały sopel) lub czarnej rzodkwi
1/8 łyżeczki przyprawy chlli lub 1 łyżeczka
posiekanej czuszki
2 łyżki octu )8 proc.)
3 lyiki wody

Sos:
6 łyżek sosu sojowego lub 2 łyżki przyprawy
maggi z 4 łyżkami wody
1/2 łyżeczki glutasoli Iub 1/2 łyżeczki "Jarzynki" (Vegety)
pieprz do smaku

1. Kurczaka wypłukać. posolić, gotować na parze przez 5 min. lub włożyć do garnka z 2 szklankami rosołowej wody i gotować przez 5 min.
2. Ostudzić mięso. usunąć kostki i skórę, pokrajać w paski.
3. Szpinak przebrać, wypłukać, związać nitką w pęczki tak, aby się nie rozpadły podczas gotowania.
4. Zagotować wodę, włożyć szpinak i gotować przez minutę.
5. Szpinak wyjąć, włożyć na chwilę do zimnej wody.
6. Wyjąć, lekko odcisnąć wodę, usunąć nitki, pokrajać w 3 cm paski.
7. Szczypior oddzielić od cebulki, zagotować szklankę wody, włożyć oczyszczoną dymkę, przykryć i gotować przez 20 sek., dodać szczypior, zamieszać, gotować następne 20 sek. Odcedzić, ostudzić.(Cebulę obraną gotować pod przykryciem przez 50 sek.) Pokrajać w 3 cm paski, cebulę w piórka.
8. Połączyć składniki sosu.
9. Mięso lekko wymieszać ze szpinakiem, dymką. Połać sosem
10. Podawać posypaną utartą białą rzodkiewką doprawioną chlli lub czuszką.
Proporcje dla 4 osób


Nadesła(a): Cartall - Książka Kucharska na CD
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności