<- Sos koperkowy na rosoleLista potraw z grupy: SosySos korniszonowy ->

PDF Drukuj

Sos koperkowy ze śmietaną

Dodano: 2010-01-01 17:34:06
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 1218 razy.



1 szklanka rosołu (lub wody)
sól
25 dkg śmietany
1-2 surowe żółtka
2 dkg mąki
2 dkg masła
3 łyżki koperku

Koperek opłukać, otrząsnąć, oskubać, drobno pokrajać. Zagotować rosół (wodę); mąkę rozmieszać w śmietanie, podprawę wlać do wrzącego rosołu, zagotować, dodać koperek, posolić do smaku. Masło utrzeć z żółtkami; przed wydaniem dodawać do masła po trochu gorący sos, rozetrzeć, wymieszać z resztą sosu i zaraz podawać. Sosu tego nie można przygrzewać, bo zważą się żółtka.


Nadesła(a): Cartall - Książka Kucharska na CD
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności