<- Kruchy placek ze śliwkamiLista potraw z grupy: Ciasta, ciastkaKruchy torcik z porzeczkami lub agrestem ->

PDF Drukuj

Kruchy przekładaniec z dżemem

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 3585 razy.


60 dag (3 szklanki) mąki,
25 dag margaryny,
3 żółtka,
1/4 szklanki zimnej wody,
cukier waniliowy,
20-30 dag dżemu lub marmolady

Mąkę posiekać z margaryną, żółtkami i wodą. Szybko zagnieść ciasto i schłodzić w lodówce (co najmniej 60 min). Ciasto podzielić na 5 równych części. Każdą z nich rozwałkować, ułożyć na dnie tortownicy i piec w gorącym piekarniku do zrumienienia ciasta. Po ostygnięciu krążki cienko posmarować dżemem i ułożyć jeden na drugim. Ciasto obciążyć deseczką i pozostawić do następnego dnia. Posypać cukrem pudrem lub polukrować polewą czekoladową.

From Z.Wodecki <wodecki@kki.net.pl>
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności