<- Klopsiki duszone w sosie anchoisLista potraw z grupy: Mięso: WieprzowinaKopytka w sosie mięsnym ->

PDF Drukuj

Kluski z krwi

Dodano: 2010-01-01 17:37:35
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 1303 razy.



30 dag tłustego
wieprzowego mięsa
łyżka smalcu
2 szklanki krwi wieprzowej
1 kg mąki żytniej lub jęczmiennej
2 szklanki rosołu
1 cebula
sól
pieprz
majeranek

Mięso przepuścić przez maszynkę lub pokrajać w malutką kostkę i przesmażyć na rozgrzanym smalcu, po czym dodać posiekaną cebulę i jeszcze smażyć, aż się zarumieni. Krew przetrzeć przez sito, dodać rosół, mięso z cebulą, mąkę oraz sól, pieprz i majeranek. Z masy uformować obłe kluski (wielkości średniej cebuli) i wkładać do wrzącej osolonej wody. Gotować przez 15 min. Po wyjęciu polać topioną słoniną, masłem lub śmietaną. Podawać na gorąco. Kluski te smakują doskonale także i odsmażane na maśle, po przekrojeniu wzdłuż.


Nadesła(a): Cartall - Książka Kucharska na CD
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności