5 dag chudej szynki
10 dag kiełbasy (nie suchej)
10 dag pieczeni cielęcej (schabu)
ogórek kwaszony (ok.15 dag)
2 ziemniaki (ok. 15 dag)
2,5 łyżki margaryny (masła)
pół szklanki śmietany
łyżeczka pasty pomidorowej
łyżeczka mąki
3 dag utartego sera tylżyckiego
łyżeczka posiekanego koperku
sól
papryka
Ugotowane w łupinach ostudzone ziemniaki obrać i pokrajać w niewielkie, cienkie plasterki. Mięso i ogórek pokrajać również w plasterki o niewielkiej średnicy i ostrożnie wymieszać z ziemniakami. Tłuszcz stopić na patelni, włożyć przygotowaną mieszaninę, zalać śmietaną rozmieszaną z mąką i pastą pomidorową, oprószyć papryką i zagotować, ostrożnie mieszając. Posolić do smaku, włożyć do muszelek, posypać utartym serem i zapiec w gorącym piekarniku. Podając posypać posiekanym koperkiem.