Kuchnia z szybkowaru
60 dag cynadrów wieprzowych
3 łyżeczki mąki
6 dag tłuszczu
1 szklana rosołu (lub tyleż wody z 1 łyżką przyprawy "Jarzynka")
1 duża cebula
sól i pieprz do smaku można też dodać 0,5 szklanki śmietany i szczyptę ostrej mielonej papryki
Cynadry rozciąć wpół, nie docinając do końca, wymoczyć przez 0 minut w zimnej wodzie, odcedzić, po czym zalać wrzątkiem, zagotować i odcedzić. Pokroić na plasterki. Rozgrzać w szybkowarze tłuszcz, na bardzo gorącym obsmażyć cynaderki, wlać rosół, wkroić oczyszczoną cebulę. Zamknąć szybkowar i ogrzewać 25 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. Po otwarciu szybkowaru włożyć zasmażkę z mąki, przyprawić do smaku solą i pieprzem, zagotować. Kto lubi, może dodać śmietanę i paprykę.