<- Boczek pieczonyLista potraw z grupy: Mięso: WieprzowinaBoczek pieczony w folii ->

PDF Drukuj

BOCZEK PIECZONY

Dodano: 2010-01-01 17:37:35
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 1517 razy.



Kuchnia chińska
1 kg surowego boczku ze skórą
1 i 1/2 łyżeczki imbiru w proszku
3 i 1/2 łyżeczki soli
1-2 roztarte zÄ…bki czosnku
1 łyżka miodu
1 1/2 łyżki sosu sojowego

SkórÄ™ naciąć w kratkÄ™ w odstÄ™pach 2 1/2 cm. Czosnek rozetrzeć z solÄ… i imbirem, natrzeć miÄ™so. OdstawiÄ™ na 2 godz., a jeszcze lepiej na noc. WodÄ™ wlać do garnka, doprowadzić do wrzenia, wÅ‚ożyć boczek i gotować przez 5 min, wyjąć, odcedzić, osÄ…czyć. Piekarnik rozgrzać do 200 °C. Ruszt piekarnika posmarować olejem, miÄ™so uÅ‚ożyć na ruszcie skórÄ… do doÅ‚u, piec 35-45 min, zmniejszyć temperaturÄ™ do 180 °C. MiÄ™so wyjąć, obrócić, posmarować miodem poÅ‚Ä…czonym z sosem sojowym, wstawić do piekarnika i piec 45 min. Skórka musi być chrupiÄ…ca i Å‚adnie zrumieniona. Pokrajać w kawaÅ‚ki "na zÄ…bek". Podawać z sosem sojowym.
Proporcje: dla 6 osób - z ryżem lub bułką na parze, z potrawą z warzyw i zupą


Nadesła(a): Cartall - Książka Kucharska na CD
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności