Kuchnia chińska
1 kg żeberek wieprzowych
4 płaskie łyżki grubej soli
2 1/2 litra wody
3 szklanki brunatnego sosu
MiÄ™so podzielić na 2 części, natrzeć solÄ…, wstawić do lodówki na noc. WodÄ™ doprowadzić do wrzenia w pÅ‚askim, dużym garnku, wÅ‚ożyć żeberka, gotować aż ukażą siÄ™ szumowiny, przelać do cedzaka. MiÄ™so dokÅ‚adnie wypÅ‚ukać, osÄ…czyć. Źeberka rozdzielić miÄ™dzy kośćmi, porÄ…bać na 5-6 cm kawaÅ‚ki. 3 szklanki sosu wlać do garnka, dodać miÄ™so, doprowadzić do zagotowania na dużym ogniu, przykryć, zmniejszyć pÅ‚omieÅ„, dusić 2 godz. na maÅ‚ym ogniu lub piec pod przykryciem w piekarniku o temperaturze 180 °C. Proporcje: dla 4-6 osób - z ryżem, warzywami i czystÄ… zupÄ…