1. Składniki marynaty dokładnie wymieszać.
2. Źeberka pokrajać na porcje, zalać marynatą, pozostawić w chłodnym miejscu na noc.
3. Podczas pieczenia zlewać tłuszcz i smarować mięso marynat. Prawidłowo upieczone żeberka powinny być zrumienione, chrupiące, a w środku soczyste.
4. Podawać z sosem śliwkowym (mui jeung) i z bułeczkami MAN TOU
Proporcje dla 4 osób
Przepis w naszej kuchni;
1 kg żeberek wieprzowych,
Marynata:
4 łyżki miodu
2 łyżki octu (6 proc.) i 2 łyżki wody
1 łyżka cukru, 4 łyżki sosu sojowego na 1 i 1/2 szklanki przyprawy maggi 2 i 1/2 łyżki wody 2 roztarte ząbki czosnku, szczypta Imbiru (dowolnie)
1/4 łyżeczki cynamonu
1 goździk
2 łyżki wytrawnego białego wina lub wódki wyborowej (dowolnie).
1. Składniki marynaty dokładnie wymieszać.
2. Źeberka pokrajać na 8 porcji, zalać marynatą, pozostawić
w chłodnym miejscu na noc.
3. Piec w średnio nagrzanym piekarniku (190oC) przez godzinę,
odlewając tłuszcz, smarować mięso marynatą. Po upieczeniu
żeberka powinny być chrupkie, zrumienione i soczyste.
4. Podawać z ryżem ugotowanym na sypko lub z bułeczkami MAN TOU