Kuchnia chińska
60 dag flaków wołowych
2 łyżeczki pieprzu syczuańskiego lub rozgnieciony czarny
4 cebule dymki (bez szczypioru)
2 łyżki oleju
2 roztarte ząbki czosnku
1 łyżka czystej wódki
1 łyżka oleju sezamowego (dowolnie)
Przyprawy:
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka octu winnego
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka przyprawy chilli lub ostrej papryki
1 1/2 łyżeczki oleju
1 rozkruszona kostka rosołowa
1/4 łyżeczki soli
Sos do duszenia:
4 szklanki wywaru l lub rosołu kurzego
1 łyżka wytrawnego białego wina lub czystej wódki
1 łyżka octu (10%)
2 cebule dymki
4 plasterki świeżego imbiru lub 2 łyżeczki imbiru w proszku
Flaki starannie oczyścić i zalać zimną wodą na 6 - 8 godz., wyjąć i zalać świeżą wodą, zagotować: Odcedzić, przelać zimną wodą, zalać 2 litrami wrzątku, doprowadzić do wrzenia, przykryć i gotować na małym ogniu 3 godz. Odcedzić. Sos do duszenia wymieszać, wlać do drugiego garnka, zagotować, włożyć flaki, doprowadzić do wrzenia, przykryć i dusić na małym ogniu do miękkości około 1 1/2 godz. Wyjąć, przestudzić, wstawię do lodówki na 1-2 godz. Pieprz wsypać na czystą patelnię, mieszając podgrzewać przez minutę na średnim ogniu, przesypać na talerzyk, wystudzić, zemleć, odstawić. Cebulki pokrajać w piórka. Zimne flaki pokrajać w bardzo cienkie paski, jak makaron. Wymieszać składniki przypraw. Olej mocno rozgrzać na gorącej patelni, dodać czosnek, mieszając smażyć na dużym ogniu 30 sek. Włożyć flaczki, trzymając na ogniu dokładnie wymieszać z olejem, wlać alkohol cienkim strumieniem przy boku patelni, dodać zamieszane przyprawy, wymieszać. Posypać pieprzem, starannie wymieszać, dodać cebulę, mieszając smażyć aż cebula stanie się szklista. Spróbować, w razie potrzeby doprawić solą. Pokropić olejem sezamowym, zamieszać. Podawać na gorąco, na przekąskę. Proporcje: dla 6-8 osób