50 dag ugotowanej cielęciny lub mięsa jagnięcia bez kości
20 dag zielonej papryki
20 dag pieczarek
1/2 szklanki chudego mleka
ostra sproszkowana papryka
sól
pieprz
4 łyżki posiekanych listków rzeżuchy z pietruszką i bazylią
Ugotowane miÄ™so pokrajać w kostkÄ™. PaprykÄ™ i pieczarki umyć. PaprykÄ™ oczyÅ›cić z nasion, pokrajać w drobnÄ… kostkÄ™. Pieczarki oczyÅ›cić i także pokrajać, wymieszać z paprykÄ…, wsypać do rondelka, posolić. Ogrzewać na maÅ‚ym ogniu przez ok. 5 min stale mieszajÄ…c. PodduszonÄ… paprykÄ™ z pieczarkami podlać mlekiem, dodać szczyptÄ™ ostrej papryki i nieco pieprzu, wymieszać. Dodać pokrajane miÄ™so, dusi pod przykryciem na maÅ‚ym ogniu czÄ™sto mieszajÄ…c. Sprawdzić smak, ewentualnie dodać nieco pieprzu lub ostrej papryki. GotowÄ… potrawÄ™ wyÅ‚ożyć na salaterkÄ™. Posypać posiekanÄ… zieleninÄ…. Podawać na gorÄ…co z dodatkiem ziemniaków purée (1-11/2 Å‚yżki na porcjÄ™) i z surówkami lub na zimno z dodatkiem saÅ‚atek warzywnych.