<- Frytura czyli tłuszcz wołowyLista potraw z grupy: Mięso: WołowinaGotowane mięsa ->

PDF Drukuj

GICZ CIELĘCA DUSZONA

Dodano: 2010-01-01 17:40:16
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 1255 razy.



1 kg giczy cielęcych (2 sztuki)
30 dag cebuli
4 ząbki czosnku
sól
pieprz

Gicze oczyścić, umyć, osuszyć, opiec na grillu lub na patelni do smażenia bez tłuszczu, lekko rumieniąc ze wszystkich stron. Przełożyć do rondla, posolić, oprószyć pieprzem, podlać wrzącą wodą. Dusić na małym ogniu pod przykryciem z dodatkiem posiekanego czosnku. Cebulę obrać, opłukać, pokrajać drobno, dodać do mięsa. Udusić do miękkości, w miarę potrzeby skrapiając wodą. Gicze przekrajać na połówki usuwając kości. Sos przetrzeć lub zmiksować, zagrzać. Mięso ułożyć na półmisku, polać sosem. Podawać z ziemniakami z wody (1-2 sztuki na porcję) i z surówką z marchwi i chrzanu.


Nadesła(a): Cartall - Książka Kucharska na CD
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności