Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 3444 razy.
25 dag margaryny,
1 szklanka mleka,
25 dag (1 szklanka) cukru,
5 dag (2 czubate łyżki) mąki pszennej,
2 żółtka,
cukier waniliowy lub esencja waniliowa
Część mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym, a część mleka (zimnego) wykorzystać do rozrobienia mąki pszennej i ugotować gęsty budyń ostudzić. Tłuszcz rozetrzeć i dodawać stopniowo zimny budyń oraz żółtka. Dokładnie utrzeć, żeby nie było grudek. Na końcu dodać zapach. Masę tę można wykonać z innymi dodatkami smakowymi, np. z kawą, kakao, orzechami, owocami jagodowymi. Dodajemy je na końcu. Zamiast zapachu waniliowego można zastosować zapach rumowy lub arakowy.
From Z.Wodecki <wodecki@kki.net.pl>
Skomentuj Powiadom o komentarzach