<- Masa waniliowa 1Lista potraw z grupy: Dodatki do ciastMasa waniliowa 3 ->

PDF Drukuj

Masa waniliowa 2

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 2180 razy.


15 dag masła lub margaryny,
15 dag (3/4 szklanki) cukru pudru,
4 żółtka,
1 szklanka mleka,
3 cukry waniliowe,
3 dag (1 czubata łyżka) mąki ziemniaczanej

Mleko zagotować. Źółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszać. Do masy żółtkowej wlewać gorące mleko i ubijać ją trzepaczką na parze, aż do zgęstnienia. Ostudzić. Masło lub margarynę utrzeć do białości i ucierając połączyć z zimną masą żółtkową. Do masy można też dodać kakao lub inny dodatek smakowy.

From Z.Wodecki <wodecki@kki.net.pl>
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności