60 dag wołowiny bez kości
kajzerka
2 łyżki tłuszczu (smalec, margaryna lub olej)
cebula
łyżka mąki
pół szklanki śmietany
sól
pieprz
MiÄ™so dwukrotnie zemleć w maszynce, cebulÄ™ drobno posiekać i przesmażyć w odrobinie tÅ‚uszczu. Wymieszać miÄ™so z cebulÄ…, dodać trochÄ™ wody, posolić, popieprzyć. Formować niewielkie pulpety (wielkoÅ›ci orzecha wÅ‚oskiego), obtaczać w mÄ…ce i obsmażyć na zÅ‚oty kolor ze wszystkich stron w rozgrzanym tÅ‚uszczu. PrzeÅ‚ożyć do rondla, dodać pół szklanki wody i dusić pod przykryciem na maÅ‚ym ogniu ok.15 min. Sos podprawić Å›mietanÄ…. Podawać z purée ziemniaczanym i saÅ‚atkÄ… z kwaszonych ogórków.