Kuchnia węgierska
700 g tłustego mięsa wołowego
sól
80 g tłuszczu
1 łyżeczka kminku
2 cebule
400 g kiszonej kapusty
2 łyżeczki mielonej papryki
50 g ryżu
2 zÄ…bki czosnku
3 filiżanki kwaśnej śmietany
Mięso pokroić w 30-40 g kostkę, dobrze umyć. Cebulę pokrojoną w cienkie plastry zeszklić na tłuszczu, wymieszać z roztartym czosnkiem, kminkiem i mieloną papryką, zalać 2 filiżankami wody i zagotować. Dodać mięso i dusić pod przykryciem, uzupełniając od czasu do czasu wygotowaną wodę. Gdy mięso jest prawie miękkie, dodać kiszoną kapustę i dolać tyle wody, aby przykryła powierzchnię kapusty: Kiedy kapusta będzie prawie miękka, dodać ryż i gotować wszystko do miękkości. Przed podaniem na stół przyprawić gulasz kwaśną śmietaną.