Kuchnia węgierska
650 g wołowiny
1 łyżeczka pieprzu
100 g wędzonego boczku
1 pęczek zielonej pietruszki
150 g grzybów (kurki)
2 filiżanki kwaśnej śmietany
80 g tłuszczu
2 łyżki mąki
1 cebula
sól
1 łyżeczka mielonej papryki
Mięso pokroić w drobną kostkę i umyć. Na 2/3 tłuszczu poddusić posiekaną cebulę, dodać mieloną paprykę, zalać 1-2 filiżankami wody i zagotować. Potem włożyć mięso, posolić je i dusić pod przykryciem. Od czasu do czasu dolewać trochę wody. Kurki umyć, drobno pokrajać. Boczek wędzony pokroić w drobną kostkę, lekko przesmażyć na pozostałym tłuszczu, dodać kurki i drobno posiekaną zieloną pietruszkę, oprószyć pieprzem. Przez kilka minut dusić pod przykryciem, potem wymieszać z mięsem i dusić jeszcze przez ok.15 min. Mąkę rozprowadzić kwaśną śmietaną i mieszając dodać do pieczeni, jeszcze raz zagotować i gorącą podać na stół.