Kuchnia z szybkowaru
50 dag wymienia
1 listek laurowy
1 płaska łyżka przyprawy "Jarzynka"
1 jajo
1 szklanka tartej bułki
2 łyżki mąki
6 dag margaryny lub smalcu
1 łyżka surowego masła
5-6 ziaren pieprzu
sól do smaku
Wymię namoczyć w zimnej wodzie na co najmniej 4-5 godzin. Wyjąć, wypłukać, odcisnąć. Kilka razy obgotować, zalewając coraz nowym wrzątkiem. Obgotowane wymię zalać w szybkowarze gorącą wodą, posolić, włożyć listek laurowy, pieprz i przyprawę. Zamknąć szybkowar i ogrzewać 80 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. Ugotowane wymię pokroić na plastry grubości 1 cm, każdy posypać solą i pieprzem obtoczyć w rozbitym z mąką jaju, a potem w bułce tartej i obrumienić na tłuszczu z obu stron. Przy podawaniu na gorąco na każdy położyć kawałek surowego masła. Tak przyrządzone wymię smakuje jak cielęcina.