<- Pieczeń huzarska zwyczajnaLista potraw z grupy: Mięso: WołowinaPieczeń pasterska ->

PDF Drukuj

PIECZEŃ MYŚLIWSKA

Dodano: 2010-01-01 17:40:17
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 1205 razy.



1,5-2 kg wołowiny,
1 szklanka oliwy,
1 duża cebula,
6 łyżek octu winnego,
1/2 łyżeczki zmiażdżonego czosnku,
1/4 łyżki pokruszonej ostrej papryki,
2 łyżki naci pietruszki,
2 łyżeczki soli,
1/2 łyżeczki pieprzu

Przygotować marynatÄ™ mieszajÄ…c w salaterce oliwÄ™, ocet, drobno krajanÄ… cebulÄ™, czosnek, nać pietruszki, pokruszonÄ… ostrÄ… paprykÄ™, sól i pieprz. CaÅ‚ość dokÅ‚adnie utrzeć. WoÅ‚owinÄ™ w caÅ‚oÅ›ci wÅ‚ożyć do marynaty, przycisnąć talerzykiem, odstawić na 4 godz. w temperaturze pokojowej. Wyjąć miÄ™so z marynaty, oczyÅ›cić z cebuli i innych skÅ‚adników, uÅ‚ożyć na ruszcie i piec w gorÄ…cym piekarniku (225oC) przez ok. 20 min. NastÄ™pnie wyjąć, skropić oliwÄ…, ponownie wsunąć do Å›rednio gorÄ…cego piekarnika (175°C) i piec ok.1,5 godz. do miÄ™kkoÅ›ci, polewajÄ…c kilkakrotnie sosem z pieczenia lub oliwÄ…. MarynatÄ™ zagotować na ostrym ogniu, nastÄ™pnie zmniejszyć pÅ‚omieÅ„ i pozwolić, by gotowaÅ‚a siÄ™ przez 5 min. PieczeÅ„ krajać w plastry, uÅ‚ożyć na półmisku, polać gorÄ…cÄ… marynatÄ… i natychmiast podawać.


Nadesła(a): Cartall - Książka Kucharska na CD
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności