1. Na rozgrzanym maśle smażyć cebulę, czosnek, imbir i chili na małym ogniu przez 2 min., stale mieszając.
2. Dodać kolęndrę kurkumę, ziarna cumin, sól, fenugreek i smażyć na małym ogniu przez 3 min. mieszając.
3. Zalać wywarem lub wodą z rozpuszczonymi kostkami rosołowymi, zagotować, zmniejszyć płomień i gotować przez 10 min.
4. Usunąć z wywaru strąki chili.
5. Podawać w filiżankach z plasterkami cytryny.
Proporcje dla 6 osób
Przepis w naszej kuchni
1 mała bułka drobno posiekana
1 roztarty zÄ…bek czosnku
1-2 łyżeczki masła
1/4 - 1/8 przyprawy chili
1/4 łyżeczki imbiru
szczypta mielonego kminku
1/4 łyżki mielonej kolendry
1/2 łyżki soli
1 łyżka soku z cytryny
(dowolnie)
3 i 1/2 szklanki wywaru z kości lub wody z kostką rosołową
1. Rozgrzać masło w małym rondlu, dodać cebulę, czosnek, chili, imbir, kminek i kolęndrę. dokładnie wymieszać. Smażyć na małym ogniu przez 3 min., stale mieszając.
2. Zalać wywarem lub wodą z rozpuszczoną kostką rosołową, dodać sok z cytryny i sól, zamieszać, gotować na małym ogniu przez 15 min.
3. Podawać w filiżankach.
Proporcje dla 3-4 osób