Kuchnia australijska
1/2 kg dyni
1 posiekana cebula
1 litr rosołu lub wody z kostką rosołową
1/2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki pieprzu
1/2 łyżki mąki
2 łyżki wody
1/2 szklanki śmietanki
1. Dynię obrać, usunąć ziarna i włókna, pokrajać w 2 cm kostki
2. Do garnka włożyć dynię, cebulę, sól, pieprz, wlać rosół lub wodę z kostką rosołową, gotować na małym ogniu przez godzinę, aż dynia będzie bardzo miękka.
3. Przetrzeć zupę przez sito lub zmiksować.
4. Mąkę połączyć z wodą, wlewać do zupy, stale mieszając.
5. Zagotować, zdjąć z ognia. Ostudzić.
6. Śmietanę rozmieszać z małą ilością zupy, wlać do garnka z zupą, zamieszać. Podgrzewać, nie dopuszczając do zagotowania.
Proporcje dla 4-6 osób