Kuchnia meksykańska
1 szklanka kolorowej fasoli
1 i 1/2 litra wody
1 łyżeczka soli
1 średnia cebula
pokrajane w plasterki
1 ząbek czosnku
1 i1/2 łyżeczki przyprawy
1/2 łyżeczki oregano lub tymianku
1/2 szklanki utartego sera cheddar
drobne grzanki
usmażone na tłuszczu
1. Przebrać fasolę, wypłukać -i pozostawić w zimnej wodzić na noc.
2. Odcedzić, włożyć do rondla z wodą, dodać sól, cebulę, czosnku chili, oregano lub tymianek.
3. Po zagotowaniu, trzymać na małym ogniu około 2 godz., aż fasola będzie miękka.
4. Zupę przetrzeć przez sito lub przestudzoną zmiksować.
5. Mieszając, wlewać tyle gotującej wody, aby powstała zupa krem.
6. Połączyć ser z zupą, podgrzewać aż ser się roztopi, stale mieszając.
7. Podawać z grzankami.