Mięso opłukać, włożyć do wrzącej wody i gotować. Gdy na pół ugotowane, dodać opłukaną włoszczyznę i przyprawy, ugotować do miękkości. Ugotowany wywar odcedzić. Pomidory opłukać, podzielić na części, dodać pokrajaną cebulę i masło, zalać małą ilością gorącej wody, ugotować pod przykryciem, przetrzeć. Przetarte pomidory wlać do przecedzonego rosołu, dodać soli i cukru do smaku, silnie ogrzać, dodać zielony kaperek. Czystą zupę pomidorową podawać w talerzu lub w filiżankach. Podawać z pasztecikami w naleśniku, w kruchym lub półfrancuskim cieście, z paluszkami, z diablotkami. W sezonie, w którym nie rozporządzamy świeżymi pomidorami, do zupy dodać 4 dkg gęstego przecieru pomidorowego. Na zlecenie lekarza rosół dla chorych rozcieńczyć wrzącą wodą.