<- Mazurek pomarańczowy 1Lista potraw z grupy: Ciasta, ciastkaMAZUREK PRALINOWY ->

PDF Drukuj

Mazurek pomarańczowy 2

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 3207 razy.


ciasto:
50 dag (2 1/2 szklanki) mąki,
15 dag (3/4 szklanki) cukru pudru,
25 dag margaryny,
1 żółtko,
2-4 łyżki gęstej śmietany,
1 łyżeczka proszku do pieczenia;

masa:
25 dag margaryny,
2 jaja,
25 dag (1 szklanka) cukru,
sok lub esencja pomarańczowa lub cytrynowa, owoce z soku, kompotu lub syropu,
1 paczka galaretki pomarańczowej lub cytrynowej

Ciasto można upiec kilka dni wcześniej. Mąkę z proszkiem do pieczenia i cukier puder przesiać, dodać margarynę, posiekać nożem, wbić żółtko, zagnieść ciasto. Rozwałkować je na placek w kształcie prostokąta, kwadratu, rombu lub trójkąta. Placek wyłożyć na wysypaną mąką blachę. Na brzegi placka szprycą do kremów wycisnąć pasek ciasta i lekko go przygnieść. Upiec na jasnozłoty kolor w gorącym piekarniku, ostudzić. Przygotować masę: jaja wybić do miski, dodawać cukier i ubijać. Wstawić miskę na rondel z wrzącą wodą i ubijać dalej, aż masa stanie się puszysta i gęsta. Odstawić i ciągle ubijając ostudzić. Margarynę utrzeć z masą jajeczną. Do utartej masy dodać sok pomarańczowy (cytrynowy) i wymieszać. Masę wyłożyć na zimny placek, wyrównać. Na wierzchu ułożyć plasterki pomarańczy lub paseczki śliwek, moreli, owoce mrożone, z syropu, świeże itp. Owoce lekko przycisnąć. Rozpuścić galaretkę, biorąc 2/3 zalecanej ilości wody. Tężejącą galaretką zalać placek.

From Z.Wodecki <wodecki@kki.net.pl>
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności