Kuchnia chińska
karp o wadze 1/2 kg
1/4 łyżeczki soli
2 łyżeczki wytrawnego białego wina lub czystej wódki
1 łyżka szczypiorku pokrajanego w 2 cm kawałki
plasterek świeżego imbiru pokrajany w cienkie słupki lub 1/4 łyżeczki imbiru w proszku
Zupa:
3 łyżki smalcu lub oleju
1/2 łyżeczki soli
1 łyżka posiekanej cebuli
plasterek świeżego imbiru lub 1/4 łyżeczki imbiru w proszku
1/2 łyżeczki pieprzu lub 1/2 łyżeczki chilli
1/2 łyżeczki glutasoli; "Vegety" lub "Jarzynki"
2 1/2 szklanki wrzątku
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej rozprowadzonej łyżką wody
1 łyżka wytrawnego białego wina lub czystej wódki
1 roztrzepane jajo
2 - 3 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
Wypatroszoną rybę, bez skrzeli i oczu, wypłukać, osuszyć, ułożyć na talerzu, przyprawię 1/4 łyżeczki soli i 2 łyżeczkami alkoholu, posypać szczypiorem i imbirem, gotować pod przykry ciem przez 30 min na parze, na dużym ogniu. Talerz z rybą odstawić, przestudzić, ostrożnie oddzielić mięso od ości, odrzucić cebulę i imbir, przełożyć na inny talerz. Smalec lub olej rozgrzać w rondlu, wsypać cebulę dymkę, świeży imbir (imbir w proszku dodać z wodą), mieszając smażyć 15 sek, wlać wodę (i imbir w proszku), dodać sól, alkohol, pieprz i glutasól lub substytut, zagotować, włożyć mięso z karpia. Mieszając zupę wlać mąkę rozprowadzoną wodą, zagotować. Powoli wlać roztrzepane jajko, lekko zamieszać. Przelać do wazy, posypać zieloną pietruszką. Proporcje: dla 2-3 osób