<- Mazurek z masy migdałowejLista potraw z grupy: Ciasta, ciastkaMAZUREK Z POLEWĄ CZEKOLADOWĄ ->

PDF Drukuj

Mazurek z płatków owsianych i marmolady

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 3055 razy.


30 dag płatków owsianych,
25 dag margaryny,
10 dag (1/2 szklanki) mąki pszennej,
10 dag (1/2 szklanki) mąki ziemniaczanej,
10 dag (5 łyżek) cukru,
2 jaja,
5 łyżek śmietany,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
esencja migdałowa lub rumowa,
marmolada,
tłuszcz do blachy,
cukier puder do posypania

Płatki lekko zrumienić na suchej patelni i ostudzić. Do płatków dodać mąkę ziemniaczaną i pszenną przesianą z proszkiem do pieczenia i posiekać z tłuszczem. Dodać cukier, jaja, śmietanę i szybko wyrobić ciasto. 2/3 ciasta ułożyć na blasze wysmarowanej tłuszczem, cienko posmarować marmoladą i pokryć resztą ciasta. Upiec w gorącym piekarniku na złoty kolor. Jeszcze gorące pokroić i posypać cukrem pudrem.

From Z.Wodecki <wodecki@kki.net.pl>
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności