Do garnka z wrzątkiem (5 szklanek) włożyć dokładnie oczyszczoną rybę, włoszczyznę, cebulę oraz grzyby (można je zastąpić czubatą łyżką proszku grzybowego) i gotować. Miękką rybę wyjąć, ostudzić, obrać z ości, a mięso podzielić na małe kawałeczki. Wywar gotować dalej, aż grzyby będą miękkie, po czym przecedzić przez sito; płynu powinno być ok. 1 I, w razie potrzeby uzupełnić wodą. Wlać żółtka rozkłócone ze śmietaną. Garnek postawić na małym ogniu, zupę posolić do smaku i doprowadzić -ciągle mieszając - prawie do zagotowania. Doprawić sokiem cytrynowym, dodać kawałki ugotowanej ryby i posypać posiekaną natką. Podawać z ciepłymi chrupiącymi grzankami z chleba lub gotowanymi ziemniakami, okraszonymi smażonym boczkiem lub słoniną.