<- Zupa fasolowaLista potraw z grupy: ZupaZupa fasolowa 1 ->

PDF Drukuj

Zupa fasolowa

Dodano: 2010-01-01 17:43:12
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 1650 razy.



Kuchnia węgierska
200 g kolorowej fasoli
1 por
2-3 marchwie
4 parówki
2 pietruszki
50 g tłuszczu
1 pęczek zielonej pietruszki
2 łyżki mąki
1 liść selera
sól
2 ząbki czosnku
ocet
2-3 pomidory,
2 łyżeczki mielonej papryki
2 świeże papryki,
1-2 strąki tureckiego pieprzu

Namoczoną poprzedniego dnia fasolę odsączyć, przepłukać zimną wodą i ugotować na pół miękko w osolonej wodzie. Marchew i pietruszkę przepołowić wzdłuż, strąki świeżej papryki podzielić na ćwiartki, pomidory rozkrajać na pół i razem z liściem selera i strąkami tureckiego pieprzu dodać do fasoli. Dusić wszystko na małym ogniu pod przykryciem do miękkości, uważając, aby poszczególne warzywa się nie rozpadły. Z tłuszczu i mąki przyrządzić jasną zasmażkę i wmieszać do niej roztarty czosnek, posiekaną zieloną pietruszkę i mieloną paprykę. Zupę po dodaniu do niej zasmażki i pokrajanych w plasterki parówek gotować jeszcze 10 min. Przed podaniem na stół przyprawić ją do smaku odrobiną octu.


Nadesła(a): Cartall - Książka Kucharska na CD
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności